Roosisaare Surfiklubi

Laupäeval toimusid Tamulal uudse spordiala aerusurfi Eesti meistrivõistlused

Kadri Nagel (Võrumaa Teataja)

Laupäeval toimusid Tamula järvel aerusurfi (SUP – Stand up paddling) Eesti meistrivõistlused, kus osales 20 võistlejat Eestist ja Lätist.

Aerusurf on Hawailt pärit spordiala, mis nüüd ka Eestis iga suvega järjest populaarsust on kogunud. Asja ilu peitub selles, et tuleb aerulaual tasakaalu hoida, aeruga hoogu lükata, loodust nautida ja kogu üritusest rõõmu tunda. Aerulauaga sõitmiseks pole vaja merd, ookeani ega hiiglaslikke lained, vaid piisab täiesti väikesest järvest nagu Tamula. Ilm napi 14 soojakraadiga võistlustel osalejaid just ei hellitanud, pakkudes sekka ka karedat tuult ja mõne piisa vihmagi, aga see ei paistnud suppajaid sugugi häirivat, seda enam, et veetamperatuur oli õnneks 20 kraadi.

Laupäevasel SUP EMV neljada etapi võistlusel noppisid enamiku paremaid kohti Pirita Surfiklubi kasvandikud. Etapi üldvõidu võttis Eliit klassis Madis Vitsut, harrastajate klassis Kristjan Novitski, noorte U13 vanuserühmas Marken Mangelsoo ning U17 vanuserühmas Alan Mitšulis. Naistest oli parim Betti Vainküla. SUP harrastajate klassi esikolmiku moodustasid Kristjan Novitski, Aleksei Bronzov ja Pritta Paadik Pirita Surfiklubist.

Kuigi spordiala on esialgu populaarsem Pärnus ja Tallinnas, leidub üha enam huvilisi ka võrukate seas. Roosisaare Surfiklubi ühe eestvedaja Alar Telgi sõnul suureneb aerulauaga sõitjate arv iga aastaga. Roosisaare Surfiklubi tegeleb SUP-laudade rentimisega ning korraldab matkasid mööda Võhandu jõge Vagulani välja. Enim sõidetaksegi Tamula ja Vagula järvel. „Soovijad saavad laenutada SUP-laua üheks kuni kolmeks tunniks ning soovi korral saavad sinna juurde ka väikese koolituse või siis võimaluse kaasa lüüa umbes nelja kilomeetri pikkusel matkal,” selgitab Alar Telk. Sõitma on oodatud kõik, sest spordiala on iseenesest lihtne. Mehe sõnul saavad arusurfiga hakkama nii viie-kuueaastased lapsed kui päris soliidses eas harrastajad. „Lastele anname selga ka päästevesti, täiskasvanud saavad ise otsustada, ning tavaliselt õpitakse tasakaal ja lauatunnetus umbes 15-30 minutiga ära. Alguses on võibolla parem alustada põlvili ja siis edasi juba püsti seistes. Tegelikult on see lihtne ja pole ka ohtlik. Tasakaalu hoidmine läheb kindlasti lihtsamalt neil, kes on varem tegelenud spordiga, näiteks rula- või lumelauasõiduga,” annab Alar Telk head nõu. Suppama saab minna alates varakevadest kuni hilissügise esimeste külmakraadideni välja. Selga saab panna kalipso ning jalga spetsiaalsed sussid – nii ei pea ka külma kartma. Alari sõnul ongi väga ilus sõita just siis, kui loodus on sügisvärvides.

Aerulauasport ei nõua palju, vaid lauda, aeru ja päästevesti, aga varustusele võib sellegipoolest kuluda 600-1000 eurot. Ühe laua eluiga on keskeltläbi kümme aasta, seega on mõistlikum vähemalt alguses endale varustus rentida. Laudu on kahesuguseid: täispuhutavaid ja plastikust. Esimeste eeliseks on see, et neid saab hõlpsasti igale poole kaasa võtta ja talvel kasvõi korterisse ära mahutada.

Post Details

Posted: 28. august 2019

By:

Post Categories

Määratlemata